poniedziałek, 8 września 2014

Przepisy z mamowanie.pl



1. Jaglanka
Można ugotować ją nie na wodzie, lecz na mleku ryżowym lub soku jabłkowym. Następnie przełożyć do foremek sylikonowych (np w kształcie kucyka i księżniczki) i poczekać aż zastygną. Dzięki temu kasza jaglana zyska nowej atrakcyjności i zostanie zjedzona ku uciesze mamy!
2. Warzywa
Można pokroić je w kształt gwiazdek, pasków, kwadratów i zachęcić dziecko do ułożenia z nich np domku, auta i spróbowania jak smakują (sprawdza się zwłaszcza, kiedy próbujemy dziecko zachęcić do nowości).
Można również pokroić warzywa w drobne kostki, zawinąć w papierek ryżowy i ugotować je na parze.
Sprawdzają się również pierogi oraz naleśniki z warzywami – w końcu nie jest powiedziane, że dziecko musi jeść warzywa tylko w zupie.
3. Placuszki zbożowe
Namoczyć na noc płatki owsiane (lub orkiszowe, jęczmienne, jaglane), rano dlać wodę. Obrać i pokroić jabłko, wymieszać je z cynamonem, ciutką imbiru oraz ewentualnie miodzie, dodać jajko i namoczone płatki, dosypywać mąki żytniej i wymieszać. Konsystencja powinna być bardziej gęsta niż ciasto na naleśniki – taka kotletowa. Smażyć chwilę na maśle klarowanym.
4. Paluszki ryżowe 
Ugotowany ryż zmieszać z ugotowanymi warzywami, dodać mąkę z cieciorki, obtoczyć w zarodkach pszennych i zapiec w prodziżu lub piekarniku. Warzywa warto ugotować z dodatkiem kurkumy, imbiru, tymianku, rozmarynu.


Krem ryżowy z owocami
Suszone morele i figi namoczyć przez noc i przetrzeć (rozmemłać widelcem). 60g drobno zmielonego ryżu dosypać do 1/2 litra zimnej wody, wymieszać i zagotować. Można dodać szczyptę kardamonu, kurkumy i odstawić do ostygnięcia. Dodać przetarte owoce suszone. Jeśli jeszcze dodamy ciut oleju zimnotłoczonego i zmielony sezam, to mamy pełnowatościowy posiłek.
Kisiel
2-3 gruszki lub słodkie jabłka obrać ze skórki, drobno pokroić, 10 moreli pociąć nożyczkami, zalać wszystko 4 szklankami wody, dodać goździk i gotować do miękkości owoców. Wyjąć goździka.
W 1/4 szklanki zimnej wody rozmieszać 3 łyżki mąki ziemniaczanej i dodać do owoców. Zagotować ciągle mieszając.
Budyń z kaszy jaglanej
1 szklankę ugotowanej kaszy jaglanej zalać 1/2 szklanki przegotowanego, gorącego soku z malin, dodać łyżkę wiórków kokosowych i zmiksować.
Zamiast wiórków kokosoych można dodać zmielone pestki słonecznika.
W razie potrzeby mozna dosłodzić melasą, słodem jęczmiennym, syropem z agawy lub miodem.
Owsianka (zawiera gluten)
Do rozgrzanego rondelka wsyp 2 duże garści płatków owsianych (zwykłych – nie górskich ani błyskawicznych), chwilę je podpraż, zalej wrzątkiem (uwaga, może pryskać). W trakcie gotowania płatki wciągają wodę, a więc zalewamy je sporą ilością. Dodaj dużą garść rodzynek, kilka pokrojonych daktyli i śliwek, moreli czy fig, szczyptę cynamonu, szczyptę kardamonu i imbiru (startego świeżego korzenia – zwłaszcza jeśli dziecko jest podziębione), kurkumy na czubku łyżeczki. Gotuj ok. 20 minut, co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby, gdy jest zbyt gęste, dolewaj wrzątku. Kiedy płatki są miękkie, odstaw do ostygnięcia i przed podaniem dorzuć łyżeczkę zmielonych nasion sezamu i lnu, lub łyżeczkę oleju zimnotłoczonego lnianiego.Warto też do ciepłej owsianki dodać mleczko migdałowe (kilka migdałów namocz na noc, rano zmiksuj z niewielką ilością świeżej wody).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz